6932-705747 (για ραντεβού) ckarkos@hotmail.com

– Κιρσοί / Φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων –

Η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων οφείλεται σε δυσλειτουργία των βαλβίδων των επιφανειακών ή εν τω βάθει φλεβών (εικόνα 1).
(Εικόνα 1. Φυσιολογικός βαλβιδικός μηχανισμός και ανεπάρκεια βαλβίδων των φλεβών των κάτω άκρων που οδηγεί σε φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς).
Κλινικά, η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια έχει 6 στάδια (εικόνα 2):
  1. Ευρυαγγείες (“τα σπασμένα αγγεία”), που προκαλούν, κυρίως, αισθητικό πρόβλημα
  2. Κιρσοί χωρίς οίδημα ή δερματικές αλλοιώσεις
  3. Οίδημα χωρίς δερματικές αλλοιώσεις
  4. Δερματικές αλλοιώσεις (φλεβικό έκζεμα, μελάγχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση)
  5. Επουλωμένο έλκος
  6. Ενεργό έλκος
(Εικόνα 2. Κλινικά στάδια φλεβικής ανεπάρκειας: C1: ευρυαγγείες (α), C2: κιρσοί (β), C3: κιρσοί με οίδημα (γ), C4: δερματικές αλλοιώσεις χωρίς έλκος, C5: επουλωμένο έλκος (δ), C6: ενεργό έλκος (ε, ζ)).
Οι κιρσοί οφείλονται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων των φλεβών των κάτω άκρων (εικόνα 3)

Οι κιρσοί είναι οφιοειδείς και διατεταμμένες επιφανειακές φλέβες του δέρματος που οφείλονται σε βαλβιδική ανεπάρκεια (εικόνα 3). Είναι συχνή πάθηση (20% του πληθυσμού) με σχέση ανδρών: γυναικών 1:4, κυρίως λόγω της εγκυμοσύνης. Κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η κληρονομικότητα και ο τρόπος ζωής (ορθοστασία, ελλιπής άσκηση, κακή διατροφή, κ.λπ.).

(Εικόνα 3. Οι κιρσοί οφείλονται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων των φλεβών των κάτω άκρων)

Εκτός από το φλεβικό έλκος, επιπλοκή των πρωτοπαθών κιρσών είναι η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα (θρόμβωση των κιρσών), η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή.

Η διάγνωση γίνεται κλινικά και επιβεβαιώνεται με το υπερηχογράφημα triplex.

Όσον αφορά τη θεραπεία, τα συμπτώματα βελτιώνονται με αλλαγή του τρόπου ζωής (αποφυγή ορθοστασίας, άσκηση, δίαιτα), ελαστικές κάλτσες και «φλεβοτονικά» φάρμακα (εικόνα 4). Ωστόσο, ριζική θεραπεία γίνεται μόνο επεμβατικά με χειρουργική αφαίρεση των παθολογικών φλεβών ή εξουδετέρωσή τους με ειδικές σκληρυντικές ουσίες, καθετήρες Laser ή με ραδιοσυχνότητες (εικόνα 5).

(Εικόνα 4. Η αλλαγή του τρόπου ζωής με αποφυγή ορθοστασίας, άσκηση, δίαιτα (α,β) και ελαστικές κάλτσες (γ,δ) βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα των κιρσών σε πολλούς ασθενείς. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι περπάτημα με γυμνά πόδια, επίσης, βοηθάει. Μάλιστα, στη Γερμανία έχουν φτιάξει ένα ολόκληρο πάρκο αποκλειστικά για ασκήσεις με γυμνά πόδια (ε)!)

(Εικόνα 5. Η επέμβαση για κιρσούς μπορεί να γίνει χειρουργικά (α), με τη χρήση καθετήρων LASER ή radiofrequency (β), ή με σκληροθεραπεία με αφρό (γ)).

Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό laser ή ραδιοσυχνότητες 

Η θεραπεία των κιρσών με ενδοφλεβικό laser ή καθετήρα ραδιοσυχνοτήτων (radiofrequency ablation) είναι μια σχετικά αναίμακτη επέμβαση που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια. Συντομεύει σημαντικά τον χρόνο αποθεραπείας και έχει εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα. Για να ενημερωθείτε πώς γίνεται η θεραπεία των φλεβικών κιρσών με το ενδοφλεβικό laser ή καθετήρα ραδιοσυχνοτήτων (radiofrequency ablation), παρακολουθήστε video επέμβασης που πραγματοποίησε ο Αγγειοχειρουργός Χρήστος Κάρκος πατώντας το παρακάτω link: Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό laser ή ραδιοσυχνότητες.