6932-705747 (για ραντεβού) ckarkos@hotmail.com

– Διαβητικό πόδι & Μπαλονάκι –

Ο αγγειοχειρουργός Χρήστος Κάρκος έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διαβητικού ποδιού έχοντας συνεργαστεί με τον πρωτοπόρο επεμβατικό ακτινολόγο Amman Bolia του Πανεπιστημίου του Leicester της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος είναι παγκόσμια αυθεντία στην αγγειοπλαστική των αρτηριών των κάτω άκρων.

Η αγγειοπλαστική των αρτηριών των κάτω άκρων, το γνωστό «μπαλονάκι», γίνεται με τοπική νάρκωση και με μια παρακέντηση (δηλαδή τρύπα και όχι τομή) στη μηριαία περιοχή. Με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος, τοποθετούμε ένα σύρμα, το οποίο κατευθύνουμε κατάλληλα ώστε να περάσει μέσα από τη στένωση ή την απόφραξη της αρτηρίας. Μόλις περάσει, πάνω από το σύρμα τοποθετούμε ένα μπαλόνι («μπαλονάκι»), το οποίο φουσκώνουμε για να ανοίξει η βλάβη (εικόνα 1). Στη συνέχεια, το μπαλόνι ξεφουσκώνει, αφαιρείται και ελέγχουμε με αγγειογραφία το αποτέλεσμα. Αν δεν μας ικανοποιεί, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μεταλλικό νάρθηκα, το γνωστό «στεντ» (εικόνα 2).

Το "μπαλονάκι" σχηματικά (εικόνα 1)

(Εικόνα 1. Το “μπαλονάκι” σχηματικά)

Μπαλονάκι (αγγειοπλαστική) με τοποθέτηση στεντ (εικόνα 2)

(Εικόνα 2. Μπαλονάκι (αγγειοπλαστική) με τοποθέτηση στεντ)

Μπαλονάκι για διαβητική γάγγραινα

Στη διαβητική γάγγραινα, “time is tissue” (κατά το αμερικάνικο “time is money”!). Αυτό σημαίνει ότι όταν αρχίσει ένα πρόβλημα διαβητικού ποδιού, η θεραπεία θα πρέπει να είναι άμεση. Όσο καθυστερούμε την οριστική εκτίμηση και θεραπευτική αντιμετώπιση, τόσο χάνουμε «ιστό». Δηλαδή είναι πιθανό, λόγω καθυστέρησης, να χάσουμε μέρος ή και ολόκληρο το πόδι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι: η κοινή γνώμη, οι ασθενείς, οι οικογένειές τους, και όλοι οι επαγγελματίες υγείας.

Παραθέτουμε δύο παραδείγματα ασθενών με διαβητικό πόδι που αντιμετωπίστηκαν με μπαλονάκι.

Ο πρώτος ασθενής είχε διαβητική γάγγραινα του 1ου δακτύλου λόγω απόφραξης της ιγνυακής αρτηρίας και υποβλήθηκε σε αγγειοπλαστική με μπαλόνι με άριστο αποτέλεσμα (εικόνα 3).

(Εικόνα 3. Μπαλονάκι σε ασθενή με διαβητική γάγγραινα λόγω απόφραξης της ιγνυακής αρτηρίας)

Μπαλονάκι σε ασθενή με διαβητική γάγγραινα λόγω απόφραξης της ιγνυακής αρτηρίας (εικόνα 3)

Το δεύτερο περιστατικό ήταν ασθενής 75 χρονών που κάνει τεχνητό νεφρό και εμφάνισε διαβητική γάγγραινα του αριστερού ποδιού. Έγινε ψηφιακή αγγειογραφία και αγγειοπλαστική των αρτηριών του αριστερού κάτω άκρου με τοπική νάρκωση.

Το άμεσο κλινικό αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό και πήρε εξιτήριο την επόμενη μέρα. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, τελικά δέχτηκε να υποβληθεί σε χειρουργικό καθαρισμό του 3ου και 4ου δακτύλου και το κολόβωμα έκλεισε σε 3 περίπου μήνες. Παρακολουθήστε εδώ τη χρονική εξέλιξη της γάγγραινας και του καθαρισμού του τραύματος (εικόνα 4).

Διαβητική γάγγραινα δακτύλων του αριστερού ποδιού. Έγινε μπαλονάκι που βελτίωσε την κυκλοφορία στο πόδι και, σε δεύτερο χρόνο, ακολούθησε ακρωτηριασμός δακτύλων (εικόνα 4)

(Εικόνα 4. Διαβητική γάγγραινα δακτύλων του αριστερού ποδιού. Έγινε μπαλονάκι που βελτίωσε την κυκλοφορία στο πόδι και, σε δεύτερο χρόνο, ακολούθησε ακρωτηριασμός δακτύλων. Παρακολουθήστε τη χρονική εξέλιξη και σταδιακή επούλωση του τραύματος του ακρωτηριασμού).