6932-705747 (για ραντεβού) ckarkos@hotmail.com

– Φροντίδα διαβητικού ποδιού –

Φροντίδα διαβητικού ποδιού

Τα πόδια των διαβητικών χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Η καλύτερη θεραπεία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του διαβητικού ποδιού είναι η πρόληψη. Ασθενείς που πηγαίνουν στο γιατρό με επιπλοκή διαβητικού ποδιού είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν να χάσουν το πόδι τους, ακόμα και αν πάνε στους πιο έμπειρους και εξειδικευμένους γιατρούς στα πιο φημισμένα κέντρα διαβητικού ποδιού στον κόσμο.

Ο παρακάτω «δωδεκάλογος» της πρόληψης των επιπλοκών του διαβητικού ποδιού είναι ένας ειδικός οδηγός για τη φροντίδα των ποδιών των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη από την Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού:

1. Δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλυτοι ή μόνο με τις κάλτσες, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Στην παραλία ή στη θάλασσα φοράμε παπούτσια θαλάσσης.
2. Φοράμε άνετα παπούτσια με χοντρό πάτο. Προτιμούμε παπούτσια με βαθύ και ευρύ πέλμα, με αρκετό μήκος και ύψος μπροστά για να χωράνε τα δάχτυλα και αρκετό πλάτος στην περιοχή των μεταταρσίων (κουντεπιέ).
3. Προτιμούμε να αγοράζουμε παπούτσια στο τέλος της ημέρας και όχι τις πρωινές ώρες, καθώς τα πόδια μας το απόγευμα είναι πιο πρησμένα από ό,τι το πρωί.
4. Ελέγχουμε κάθε βράδυ τα παπούτσια για τυχόν μικροαντικείμενα στο εσωτερικό τους, ή για χαλασμένες ραφές στους πάτους.
5. Δε φοράμε σφιχτές κάλτσες.
6. Πλένουμε τα πόδια μας καθημερινά και τα στεγνώνουμε προσεκτικά, ιδιαίτερα στις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.
7. Ελέγχουμε τα πόδια κάθε βράδυ για μικρά τραύματα, ιδίως στα πέλματα, ή στα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλα.
8. Αν ανακαλύψουμε οτιδήποτε που δεν είναι φυσιολογικό στο πόδι μας δεν προσπαθούμε να το θεραπεύσουμε μόνοι μας. Ενημερώνουμε άμεσα το γιατρό που μας παρακολουθεί.
9. Δεν αφαιρούμε τους κάλους με ξυραφάκι ή με αυτοκόλλητα του εμπορίου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαφρόπτερα, αλλά προτιμούμε η περιποίηση των κάλων να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.
10. Δε χρησιμοποιούμε πολύ ζεστό νερό για το μπάνιο. Το χλιαρό νερό, θερμοκρασίας περίπου 37οC, είναι το καταλληλότερο.
11. Καταπολεμούμε την ξηρότητα του δέρματος των ποδιών, κυρίως με ενυδατικές κρέμες ή αφρούς (περιέχουν ουρία) που συνιστούν εξειδικευμένοι ειδικοί.
12. Κόβουμε τα νύχια σε ευθεία γραμμή με το δέρμα. Είναι πάντα πιο ασφαλές να χρησιμοποιούμε λίμα και προτιμούμε η περιποίηση να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.