6932-705747 (για ραντεβού) ckarkos@hotmail.com

 – Διαβητικό πόδι –

Ο αγγειοχειρουργός Χρήστος Κάρκος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στην αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού. Θα πρέπει να τονίσουμε, όμως, ότι η διαχείριση τέτοιων περιστατικών δεν είναι υπόθεση ενός και μόνο εξειδικευμένου γιατρού. Από πίσω, υπάρχει ολόκληρη ομάδα ειδικών γιατρών και επαγγελματιών υγείας («multidisciplinary team»), η αρμονική συνεργασία και εμπειρία των οποίων εγγυάται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Z

Εξέταση για αρτηριοπάθεια

Η εξέταση για τυχόν αγγειοπάθεια σε ένα πόδι διαβητικού (ή μη) ασθενούς περιλαμβάνει:

1) μια προσεκτική κλινική εξέταση με ψηλάφηση των σφυγμών.

Έλεγχος για περιφερική αρτηριοπάθεια (εικόνα 1)

2) εξέταση με το Doppler για τη μέτρηση του Αρτηριακού Δείκτη (πρόκειται για το κλάσμα με αριθμητή την πίεση στις αρτηρίες του ποδιού και παρονομαστή την πίεση στο χέρι). Η φυσιολογική τιμή του δείκτη είναι >0.9. Τιμές μεταξύ 0.4-0.9 υποδηλώνουν ήπιας ή μέτριας βαρύτητας αρτηριοπάθεια, ενώ τιμές <0.4 αντιστοιχούν σε σοβαρή αρτηριακή νόσο ή κρίσιμη (απειλητική για το πόδι) ισχαιμία. (Εικόνα 1. Έλεγχος για περιφερική αρτηριοπάθεια σε διαβητικούς ασθενείς με τη μέτρηση του αρτηριακού δείκτη με Doppler, με υπερηχογράφημα τρίπλεξ και μαγνητική αγγειογραφία).

3) Το triplex (υπέρηχος) αρτηριών κάτω άκρων είναι μια γρήγορη, ανώδυνη και αξιόπιστη εξέταση πρώτης γραμμής.

4) Αν υπάρχουν ενδείξεις αρτηριοπάθειας, προχωρούμε σε πιο εξειδικευμένες απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική ή αξονική αγγειογραφία).

5) Η μέθοδος επιλογής (“gold standard”) παραμένει η ψηφιακή αγγειογραφία που δίνει τις καλύτερες εικόνες και συνδυάζεται με ταυτόχρονη παρέμβαση (μπαλονάκι ή στεντ) στις βουλωμένες αρτηρίες.

Για να ενημερωθείτε για τις μεθόδους διάγνωσης της διαβητικής περιφερικής αρτηριοπάθειας, παρακολουθήστε το σχετικό video πατώντας το παρακάτω link: Επίδειξη και εκπαίδευση στις μεθόδους διάγνωσης της διαβητικής περιφερικής αγγειοπάθειας.

Z

Εξέταση για διαβητική νευροπάθεια

Έλεγχος για την ύπαρξη νευροπάθειας με το αυτοκόλλητο NEUROPAD (εικόνα 2)

Μια συχνή επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη είναι η διαβητική νευροπάθεια που προσβάλει συχνά τα πέλματα και τα κάνει ευπαθή σε μικροτραυματισμούς, κάλλους, φλεγμονές, λοιμώξεις και έλκη. Ο διαβητολόγος σας είναι ο αρμόδιος να τεκμηριώσει την ύπαρξη νευροπάθειας και να σας κατευθύνει ανάλογα. Εκτός των άλλων μεθόδων, ο έλεγχος για την ύπαρξη νευροπάθειας στο διαβητικό πόδι μπορεί να γίνει με το τεστ NEUROPAD. (εικόνα 2. Έλεγχος για την ύπαρξη νευροπάθειας στο διαβητικό πόδι με το αυτοκόλλητο NEUROPAD).

Το τεστ αυτό εξετάζει τα επίπεδα εφίδρωσης και ενυδάτωσης της επιδερμίδας του πέλματος τα οποία επηρεάζονται από τη φυσιολογική ή μη λειτουργία των περιφερικών νεύρων του πέλματος. Ανάλογα με το χρώμα που παίρνει το αυτοκόλλητο NEUROPAD υπάρχει:

1) φυσιολογική λειτουργία (ροζ χρώμα),

2) μικρή δυσλειτουργία (ροζ με μπλε κηλίδες) ή

3) έντονη δυσλειτουργία (μπλε χρώμα) των περιφερικών νεύρων.

Στη διαβητική ασθενή της φωτογραφίας, βλέπετε έντονη παραμόρφωση των πελμάτων και το αυτοκόλλητο δεν έχει αλλάξει χρώμα, αλλά παρέμεινε μπλε (ενδεικτικό σοβαρής περιφερικής νευροπάθειας). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έλκους, μια και η ανθεκτικότητα του δέρματος στο πέλμα του ποδιού είναι περιορισμένη.

Για να ενημερωθείτε για τις μεθόδους διάγνωσης της διαβητικής περιφερικής νευροπάθειας στο διαβητικό πόδι, παρακολουθήστε το σχετικό video πατώντας το παρακάτω link: Επίδειξη και εκπαίδευση στις μεθόδους διάγνωσης της διαβητικής περιφερικής νευροπάθειας.

Z

Ψηφιακή αγγειογραφία

Τόσο γιατροί άλλων ειδικοτήτων, όσο και ασθενείς, με ρωτάνε πολλές φορές ποια είναι η καλύτερη διαγνωστική εξέταση για την περιφερική αρτηριακή νόσο των κάτω άκρων: το Doppler, το triplex, η μαγνητική, η αξονική ή η ψηφιακή αγγειογραφία; Η τακτική που ακολουθούμε στους ασθενείς με προβλήματα διαβητικού ποδιού είναι αυτή εφαρμόζαμε στα Πανεπιστήμια του LEICESTER και του MANCHESTER της Αγγλίας.

Η καλύτερη διαγνωστική προσέγγιση είναι μια προσεκτική κλινική εκτίμηση της κατάστασης των αρτηριακών σφυγμών και εξέταση με Doppler, σε συνδυασμό με ένα triplex από έμπειρο γιατρό. Μέχρι εδώ θα πρέπει ο ειδικός αγγειοχειρουργός να έχει ήδη μια πολύ καλή ιδέα των αρτηριακών βλαβών και να προχωρήσει με μια «στοχευμένη» απεικόνιση που συνδυάζεται και με την ανάλογη ενδοαγγειακή παρέμβαση («μπαλονάκι»).

Ψηφιακή αγγειογραφία των αρτηριών των κάτω άκρων και αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) με τοποθέτηση στεντ στον αριστερό μηρό (αριστερή επιπολής μηριαία αρτηρία) (εικόνα 3)
(Εικόνα 3. Ψηφιακή αγγειογραφία των αρτηριών των κάτω άκρων και αγγειοπλαστική (“μπαλονάκι”) με τοποθέτηση στεντ στον αριστερό μηρό (αριστερή επιπολής μηριαία αρτηρία)).
Ο ασθενής της φωτογραφίας (εικόνα 3) είχε διαλείπουσα χωλότητα και στα δύο κάτω άκρα, δηλαδή, δεν μπορούσε να περπατήσει γιατί του «κοβόταν» τα πόδια. Η εξέταση και το triplex έδειξαν αποφράξεις και στις 2 επιπολείς μηριαίες αρτηρίες (δηλαδή στις αρτηρίες του μηρού). Θέλαμε να αντιμετωπίσουμε πρώτα το αριστερό πόδι που είχε και τα εντονότερα συμπτώματα. Έτσι έγινε ψηφιακή αγγειογραφία υπό τοπική αναισθησία, παρακέντηση της δεξιάς μηριαίας, χαρτογράφηση των αρτηριακών βλαβών, και, στη συνέχεια, προχωρήσαμε με την τεχνική crossover (κόκκινα βέλη), πρώτα, προς τα πάνω στην αορτή, και μετά (στρίψαμε), προς τα κάτω στην αριστερή λαγόνιο, μηριαία και ιγνυακή αρτηρία. Με ένα σκληρό σύρμα ανοίξαμε την απόφραξη των αρτηριών του αριστερού ποδιού και, τέλος, κάναμε αγγειοπλαστική με μπαλόνι και τοποθέτηση μεταλλικού στεντ. Ο ασθενής είχε καλό αποτέλεσμα, πήγε σπίτι την επόμενη μέρα και τα συμπτώματα του αριστερού ποδιού εξαφανίστηκαν. Σε 3 μήνες υποβλήθηκε σε ανάλογη επέμβαση για το δεξιό πόδι.
– ΝΕΑ –
Για να ενημερωθείτε για τα νεότερα δεδομένα στην πρόληψη και αποκατάσταση του διαβητικού ποδιού, καθώς για τους ακρωτηριασμούς λόγω σακχαρώδη διαβήτη, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη του Αγγειοχειρουργού Χρήστου Κάρκου στη Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος πατώντας το παρακάτω link:

Τέλος, για να ενημερωθείτε για τα νεότερα δεδομένα στις μεθόδους διάγνωσης της διαβητικής περιφερικής αρτηριοπάθειας, παρακολουθείστε video, όπου ο αγγειοχειρουργός Χρήστος Κάρκος μαζί με τους συνεργάτες του εκπαιδεύουν Παθολόγους – Διαβητολόγους, Ενδοκρινολόγους, Γενικούς Γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας στο θέμα αυτό.

Το workshop αυτό πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του συνεδρίου της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος με τίτλο: “Νευροπάθεια & Διαβητικό Πόδι: Νεότερα Δεδομένα”, Θεσσαλονίκη 20-22/5/2016. Παρακολουθείστε το σχετικό video, πατώντας το παρακάτω link:

Δείτε, επίσης, τη σχετική παρουσίαση σε διαφάνειες (pdf) πατώντας εδώ: