6932-705747 (για ραντεβού) ckarkos@hotmail.com

– Γάγγραινα & Ακρωτηριασμός –

Ο ακρωτηριασμός είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο σενάριο και συμβαίνει, συνήθως, σε παραμελημένες περιπτώσεις όταν κάθε προσπάθεια επαναιμάτωσης με μπαλονάκι ή bypass είναι αδύνατη ή έχει αποτύχει. Θεωρείται καταστροφή για τον ασθενή και τους οικείους του, καθώς και αποτυχία για τον αγγειοχειρουργό. Συχνά, αντιμετωπίζεται ως το τέλος του δρόμου, αλλά πέρα από τις τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στον ασθενή, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια νέα αρχή. Να αφήσει, δηλαδή, πίσω την περιπέτεια της γάγγραινας και, ελεύθερος από πόνο και σήψη, να προχωρήσει στην αποκατάσταση και την κινητοποίησή του με προσθετικό μέλος. Για να γίνει αυτό, ο ακρωτηριασμός θα πρέπει να γίνει lege artis από ένα έμπειρο αγγειοχειρουργό, ο οποίος θα επιλέξει το κατάλληλο επίπεδο ακρωτηριασμού (κάτω ή πάνω από το γόνατο) μετά από προσεκτική εκτίμηση της αιμάτωσης και της τοπικής ποιότητας των ιστών.

Στις παρακάτω εικόνες (εικόνα 1, 2 και 3), δείτε μερικά από τα πιο συχνά σενάρια ακρωτηριασμών στην καθημερινή πρακτική:

(Εικόνα 1. Ακρωτηριασμός δακτύλων για ξηρή ή υγρή γάγγραινα (α-ζ))

Γίνεται μια τομή σαν “ρακέτα του τένις” (“tennis racket incicion”) και ακολουθεί απεξάρθρωση του δακτύλου. Το τραύμα το αφήνουμε, συνήθως, ανοικτό για να επουλωθεί από μέσα προς τα έξω (“επούλωση κατά 2ο σκοπό”). Θα χρειαστεί, βέβαια, καθημερινές αλλαγές μέχρι την πλήρη επούλωση.

Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να υπάρχει ικανοποιητική αιμάτωση. Αν όχι, θα πρέπει να γίνει μπαλονάκι ή bypass για να τη βελτιώσουμε. Διαφορετικά, η γάγγραινα μπορεί να προχωρήσει πιο πάνω.

(Εικόνα 2. Ακρωτηριασμός κάτω από το γόνατο)

Γίνεται μια τομή περίπου μια παλάμη κάτω από το γόνατο και θα χρειαστεί ένα μακρύ οπίσθιο flap για να καλυφτούν τα οστά της κνήμης και της περόνης.

Δείτε τα διάφορα στάδια της επέμβασης (α-ι).

(Εικόνα 3. Ακρωτηριασμός πάνω από το γόνατο)

Γίνεται τομή “fish mouth” (σαν στόμα ψαριού) (α), απολίνωση της μείζονος σαφηνούς (β) και των μηριαίων αγγείων (γ), διατομή των μυών και του μηριαίου οστού και σύγκλειση του κολοβώματος σε στρώματα (δ). Εκτός από τις συστηματικές επιπλοκές, υπάρχουν και συχνές τοπικές επιπλοκές, όπως λοίμωξη κολοβώματος, ισχαιμία και μη επούλωση, αιμάτωμα, σύσπαση γόνατος, και προσβολή του άλλου άκρου (ε, ζ, η). Στη φωτογραφία, η λοίμωξη και νέκρωση του τραύματος στο κολόβωμα του μηρού αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με χειρουργικό καθαρισμό και τη χρήση συσκευής αρνητικής πίεσης με σφουγγάρι, το γνωστό VAC.